Werkgeheugen

Werkgeheugen: de manager in je brein
Het werkgeheugen speelt een bepalende rol bij leren en concentreren. Het slaat zelf geen informatie op, maar houdt korte tijd belangrijke informatie vast. In die tijd kan de informatie gekoppeld worden aan bestaande gegevens in het geheugen. Het werkgeheugen ordent zo actief oude en nieuwe kennis, zodat nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Het treedt op als zoekmachine en manager in denkprocessen en organiseren, en is daarom cruciaal voor succes bij werken en studeren.

Anders gezegd: het werkgeheugen is het instrument waarmee je je IQ productief maakt. Het helpt je om je te concentreren, informatie te onthouden en gestructureerd te werken.

Voorbeeld werkgeheugen
Als een nieuw type som uitgelegd wordt (‘hoe maak je een deling?’) komt die nieuwe informatie in je werkgeheugen terecht. Tegelijk haal je actief uit je geheugen bijpassende informatie op (‘gisteren heb ik met mijn vrienden verjaardagstaart gedeeld’). Oude en nieuwe informatie verbind je met elkaar en daardoor begrijp je de nieuwe som (‘o, dus we kregen elk een kwart van de taart’).
Zie voor meer informatie www.cogmed.nl.

Kenmerken werkgeheugen
Een goed functionerend werkgeheugen kan informatie van verschillende aandachtsgebieden tegelijkertijd vasthouden, continu nieuwe informatie inpassen en daar adequaat op reageren. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij autorijden, het volgen van lessen (wiskunde, natuurkunde, economie, geschiedenis etc.) of bij het maken van een ingewikkeld werkstuk met een groep.

Bij een niet goed functionerend werkgeheugen zien we het volgende:

  • uitstel- en afstelgedrag
  • concentratieproblemen, snel afgeleid zijn
  • niet goed kunnen plannen en organiseren
  • werk niet goed kunnen afmaken, ‘losse eindjes’-gedrag
  • zaken vergeten die belangrijk zijn voor een activiteit
  • niet goed kunnen luisteren naar anderen, gesprekslijn niet kunnen vasthouden
  • dingen kwijtraken
  • tijdens bezigheden met andere taken beginnen (‘chaotisch’ werken)
  • dagdromen, impulsiviteit

In extremere gevallen kan dit zelfs leiden tot rusteloosheid en storend gedrag.

Werkgeheugentraining
Het werkgeheugen kan je trainen! Ik werk met een beproefde methode: de COGMED-training. Als gecertificeerd COGMED-coach kan ik je precies het steuntje geven dat je nodig hebt.